Er gebeurt vanalles op gebied van anti-piracy in de wereld

Hot hotter hotst als je het mij vraagt en razend interessant. Er verschijnen in de internationale pers enorm veel berichten over anti-piracy maatregelen die her en der worden genomen.

In Japan, Nieuw-Zeeland en Frankrijk bestaat het al, en nu ook in de VS: een waarschuwingssysteem (The Copyright Alert System). In een filmpje legt de CCI (Center for Copyright Information) het uit:

http://www.youtube.com/watch?v=kQTONXs_N-A

De providers (ISPs) zullen in de VS m.a.w. een waarschuwing sturen naar de gebruiker. Een zestal waarschuwingen maximum en ze zullen zelfs de snelheid verlagen van je verbinding in het uiterste geval.

In GB was er in dit verband ook een uitspraak. Een rechter verplicht er namelijk 6 providers om 3 sites die muziek en films aanbieden, te blokkeren (http://www.guardian.co.uk/media/2013/feb/28/online-piracy-isps-block-access).

Providers, rechthebbenden en de rechterlijke macht werken dus samen om piraterij te stoppen.

Gaat zoiets er in België ook komen?

Onze vaderlandse pers is er in ieder geval nog niet op gesprongen.

Volg me op twitter: @djsigiisdood

PS: zag u @amandapalmer op TED? (http://www.ted.com/talks/amanda_palmer_the_art_of_asking.html) Supercool!

Advertisements

6 thoughts on “Er gebeurt vanalles op gebied van anti-piracy in de wereld

 1. Inderdaad zeer interessant, maar toch een beetje kort door de bocht.

  -Hot is het niet echt. De Franse overheid heeft het enkele jaren terug, na fel weerwerk, toch doorgedrukt. Leuk detail: de man die Hadopi heeft uitgewerkt is de grote baas van Fnac. Dat is het equivalent van Didier Bellens of Duco Sickinghe die de telecomwet zou schrijven. Het laatste wat ik van Hadopi las was dat er amper mensen zijn gepakt/gestraft. Vaak zijn het ook de eigenaars van de verbinding ipv de eigenlijke overtreder die de straf/vertraging krijgt.
  -Het systeem is lang niet waterdicht en was aanvankelijk zelfs niet goed beveiligd. Dat alleen al lijkt me genoeg om er voorlopig niet mee te beginnen.
  -Een samenwerking tussen isp’s, rechthebbenden en politiek is het ook niet bepaald. IFPI schreef enkele jaren terug in zijn jaarverslag dat isp’s filters op p2p-netwerken zullen aanvaarden, maar ik heb nog geen enkele provider gehoord die vrijwillig meewerkt aan zulke projecten. Klanten zouden dan ook bewust gaan kiezen voor providers die het niet toepassen. Pas als ze worden aangeklaagd en dreigen te verliezen wordt er over dergelijke systemen gesproken om te voorkomen dat de isp’s een miljoenenboete krijgen.
  -De vaderlandse pers heeft er al wel over geschreven, hetzij in de meer gespecialiseerde. Bij deze enkele willekeurige artikels die ik tijdens mijn loopbaan bij ZDNet er over heb geschreven.
  http://www.zdnet.be/financieel/119395/ruzie-over-franse-piraterijwet/
  http://www.zdnet.be/news/114477/fransen-omzeilen-eigen-piraterijwet/
  http://www.zdnet.be/news/143275/franse-copyrightwetten-maken-eerste-slachtoffer/
  http://www.zdnet.be/news/134544/ierse-provider-moet-stoppen-met-piraterijcontrole/
  http://www.zdnet.be/news/127779/frankrijk-legt-hadopi-stil-na-hack/

  • Bedankt @Pieterjanvl, echt leuk!

   – hot is het in de VS in ieder geval wel
   – heb je trouwens opmerkingen ivm privacy?
   – wat krijgen IPSs dan in de plaats voor hun medewerking denk je?
   – idd op hadopi is er veel verschenen zowel in de gespecialiseerde als de dagdagelijkse pers. waarom niet over dit systeem in de VS?

   Je ziet veel vragen die er kunnen gesteld worden, al dan niet retorisch. Time will tell.

   • Ik moet toegeven dat ik me er de laatste maanden minder in heb verdiept maar systemen, en zeker onpopulaire maatregelen als three strikes controlesystemen, zijn gevoelig aan hacking en bijgevolg wil ik eerst zeker weten dat de overheid daar bepaalde zekerheden rond kan garanderen. Het zou me niet verbazen mocht zo’n systeem gekraakt worden.

    Minder technisch is het verschil tussen dader en eigenaar. Als iemand op mijn verbinding een beschermd nummer downloadt dan krijg ik de straf. Het is uiteraard ergens mijn plicht om mijn eigen verbinding wat te controleren, maar bij mensen met minder technische kennis is dit niet haalbaar. In praktijk ga je met dit soort maatregelen het vrije internet enorm inperken.

    Los van de inhoud is het trouwens vrij associaal dat één sector zulke dingen eist van providers en politiek. De muziekindustrie kampt al tien jaar met zware verliezen door piraterij omdat het jarenlang de kop in het zand heeft gestoken voor elke vorm van innovatie. Digitale downloads zijn pas op gang gekomen toen Apple zijn iTunes Store uitbracht, streaming is er in België pas gekomen toen diensten als Spotify en Deezer een regeling konden treffen. Ik ben ook voor een eerlijke vergoeding voor de muziekindustrie, maar de drama’s van de afgelopen jaren heeft de sector voor een groot deel zelf gezocht door niet te innoveren en als de innovatie voor het grijpen lag er zelfs niet meteen op in te gaan.

    Wat ISP’s krijgen in ruil voor hun medewerking is vooral de geruststelling dat zij niet zullen worden aangeklaagd. Maar geen enkele provider wil zijn klanten vertellen dat zij of een aparte organisatie hun internetverkeer controleert. Net zoals geen enkele organisatie, behalve zeer specifieke politiediensten, geen bevoegdheid heeft om mijn telefoonverkeer af te luisteren. Als het voor zoiets banaals als muziekpiraterij kan (no offense, maar het blijft een sector zoals zovelen) dan staat de deur open voor alles in de naam van gerechtigheid voor allen.

 2. opnieuw @Pieterjanvl: tx! Elke lezer zal hiervan enorm veel opsteken, ik niet in het minst!

  Men kan inderdaad nog tal van voorbeelden geven van verschillende sectoren en dat in verschillende richtingen. Waar ik meteen aan moest denken is het business model van online kranten bijvoorbeeld, de strijd tussen de wetten (als je het zo mag noemen): privacy vs. vrije meningsuiting vs. auteursrecht, de algemene voorwaarden van sociale media en/of user generated websites, is de Belgische overheid (muziekoverleg?) bezig met een sensibiliseringscampagne hierover (vergelijk het spotje in de cinema of van BREIN als je een DVD gaat huren),… en ga zo maar door.

  Blij te weten dat jij zulke zaken volgt: dus tip aan iedereen: @Pieterjanvl volgen op Twitter!

 3. Ook interessant om te zien hoe Zwitserland hier mee omgaat:
  daar is filesharing en een persoonlijke kopie (illegaal) downloaden perfect legaal en vooraleer blindelings toe te geven aan de muziek/entertainment lobby zoals in Fr of de VS hebben ze eerst wat research gedaan die stelt dat file sharing eigenlijk geen negatieve impact heeft op de muziekindustrie of cultuur. Gebaseerd op cijfers uit Nederland en heel wat wetenschappelijke (en belangrijk: onafhankelijke) research. De totale uitgaven aan entertainment blijft min of meer constant, enkel zien ze een shift richting festivals, merchandise ed ipv lp’s, cd’s ed.
  http://arstechnica.com/tech-policy/2011/12/swiss-government-file-sharing-no-big-deal-some-downloading-still-ok/

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

You are commenting using your Google+ account. Déconnexion /  Changer )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

You are commenting using your Facebook account. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s