Scandinavië leert ons te betalen voor muziek

Gratis en het internet is niet hetzelfde. Kijken we samen hoe de hipsters in het Noorden het vorig jaar deden.

Eerst was het Noorwegen: “Norwegian music sales up 7% in 2012, with streaming the key” (te lezen via oa. http://musically.com/2013/01/11/norwegian-music-sales-up-7-in-2012-with-streaming-the-key/). IFPI* Norge kwam naar buiten met de cijfers en dat was nog maar eens een reden om streaming uit te roepen tot één van de woorden van het jaar. Na 8 slappe jaren, waren het de inkomsten van het internet die de muziekverkoop in Noorwegen deden stijgen.

In Zweden vervolgens kwamen ze eerst met cijfers over de cultuurconsumptie in het algemeen: die steeg met 8% vorig jaar (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5387742). Ze consumeren er dus op los in het Noorden. Minder geraakt door de crisis, dus geld over om te genieten. En gisteren tenslotte kwam in navolging van de Noren IFPI Sverige met gelijkaardige cijfers over de muziekverkoop: “Musikförsäljningen ökade med 14 procent under 2012” (te lezen via http://www.musiksverige.org/lasvart/musikforsaljningen-okade-med-14-procent-under-2012/). We lezen dat de muziekverkoop er dus met 14% op vooruit ging vorig jaar, 63% van de cijfers digitale inkomsten zijn, het de beste cijfers waren sinds 2005 en de vinylverkoop er steeg met 59%.

Het is duidelijk voor mij: er zijn er die willen betalen voor streaming of downloaden en het zijn er meer en meer. Bovenstaande cijfers zullen trouwens blijven stijgen, ook bij ons. We krijgen namelijk ook meer en meer erg mooie legale mogelijkheden om via het internet te genieten van oa. muziek (www.pro-music.org). De muziekindustrie zal hierop trouwens blijven inzetten, iedereen heeft een smartphone binnenkort en zal hopelijk een abonnement hebben bij een legale en coole aanbieder van muziek en films. Net hetzelfde met televisie, waar blijven de legale antwoorden op uitgesteld naar series te kijken online?

Maar hoeveel willen we eigenlijk betalen, hoeveel pijn mag die hele industrie ons doen? Dat vroeg ook een interessante studie zich af: kijk meteen naar p.58 – en lees daarna de rest – van http://piracy.americanassembly.org/copy-culture-report/ en zo bleek dat we +/- 20€ per maand willen ophoesten om toegang te hebben tot muziek, TV en films. Ik eigenlijk ook als ik erover nadenk of nog meer zelfs?

Snack size content is dan weer het woordje van de maand binnen het social media en blog wereldje. Dus voila, hap hap, op!

En niet vergeten @SABAM_official en @djsigiisdood te volgen 😉

*IFPI: International Federation of the Phonographic Industry

4 thoughts on “Scandinavië leert ons te betalen voor muziek

  1. Pingback: Muziekverkoop in België daalt met 12%, streaming goed voor 3% van totaal: een oproep! | siegfried bakelants

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s