#SABAM op de #SM via @SABAM_Official

Et c’est parti! Let’s start the conversation!

Enkele weken geleden was er het debacle rond Ford Genk waar een fictieve afgevaardigde van SABAM getallen zou hebben genoemd tussen 8000 en 18000 euro. Allemaal niet waar natuurlijk, maar uiteraard heb ik ongelooflijk veel begrip voor de situatie: het moet er erg emotioneel aan toe zijn gegaan aan de poorten. Toch een wijze les voor iedereen: informeer je eerst over de prijs en de mogelijkheid tot een gift. Want SABAM is geen monster 🙂

Daarna kregen we het bericht dat de roerende voorheffing op de auteursrechten zou stijgen. SABAM informeerde haar leden want de regering was de maatregel blijkbaar vergeten te communiceren. En enkele dagen later kwamen ze zelfs terug op de beslissing. Ongelooflijk! Toch bekijken we wat dit concreet betekent voor alle auteurs die rechten krijgen en moeten aangeven. U weet ook hoe fijn het is uw belastingaangifte in te vullen, en we willen onze leden dan ook zoveel mogelijk helpen. Respect wel voor de vele auteurs en artiesten die hun nek uitstaken zoals @SioenTheArtist! En langs deze weg bedankt voor de honderden e-mails met dankwoorden en steun. SABAM is meer en meer, meer dan een auteursvereniging.

De conversaties hierover op de sociale media waren een toptest. Goed voorbereid open ik dus met deze blog – tromgeroffel – officieel onze accounts!

Twitter: www.twitter.com/SABAM_Official

Facebook: www.facebook.com/SABAMofficial

Maar eerst de spelregels… ja ja geen bedrijf dat wil luisteren en praten zonder een charter op te stellen. Enkele basic afspraken, lees ze gerust en vergelijk maar eens met andere bedrijven. U gaat naar www.facebook.com/SABAMofficial en u vindt ze in het midden naast de foto’s.

Ook het personeel van SABAM nemen we bij de hand door een echte guideline op z’n Amerikaans te publiceren die ik graag met jullie deel. SABAM niet transparant dacht u toch? Ik hoop hier het tegendeel te kunnen bewijzen.

« Richtlijnen voor het gebruik van de sociale media door het personeel

SABAM heeft nu ook een Facebook-pagina en een Twitter-account. We nodigen iedereen uit om met ons de conversation aan te gaan! Maar toch enkele richtlijnen:

–       WEES EERLIJK OVER WIE JE BENT en wees nederig en respectvol. Het spreekt voor zich dat grove, racistische en discriminerende taal uit den boze is.

–       MAAK DUIDELIJK DAT DIT JOUW STANDPUNT IS en neem je verantwoordelijkheid. We hebben respect voor de mening van iedereen, maar dat wil niet zeggen dat we ieders mening delen.

–       GEBRUIK JE GEZOND VERSTAND en lees je reactie na vooraleer ze te posten. Het is nadien namelijk erg moeilijk om iets te verwijderen van het internet. Indien nodig is het best eerst een bepaalde reactie te bespreken met een collega van jouw dienst, de communicatiedienst, de juridische dienst,…

–       HET INTERNET IS EEN PUBLIEKE PLAATS. Geef dus geen persoonlijke gegevens van leden of klanten. Deel ook geen vertrouwelijke informatie en blijf on topic. Vraag eventueel om contact op te nemen via e-mail of PM (personal message).

–       VERWIJS INDIEN NODIG NAAR HET CHARTER. Ook de gebruiker moet zich aan enkele spelregels houden. Je vindt een link op onze accounts. Verwijs ook zoveel mogelijk naar officiële communicaties van SABAM en onze website.

Vergeet niet dat je altijd kan langskomen met vragen, opmerkingen, ideeën,…

Bedankt en vooral ook veel plezier. Het belangrijkste woord van Social Media is Social! »

Ik nodig natuurlijk ook jullie allemaal uit om deel te nemen aan de conversatie en niet te zwijgen zoals Bart Tommelein dat doet na mijn blog en de reacties van SABAM zelf.

Eindigen doe ik zoals steeds met enkele tweeps te bedanken voor de interacties: @StevenVBe voor de lezingen en het boek voor mijn baas, @dalvaddigital de community manager van de auteursmaatschappij @koda_dk in Denemarken, @authorsocieties voor het mooie werk, @RobertBLevine_ voor de inspiratie, @CCLA_BE en @THoCC voor het congres (volgend jaar over de ROI van marketing), @marcelsel voor de hulp bij het tweeten in het Frans, en tenslotte @SABAM_Official voor de steun, ideeën en aanmoedigingen!

De komende weken staan er ook enkele lezingen op het programma op Howest en Syntra, en infosessies voor leden en personeel,… dus feel free als u een spreker zoekt over het auteursrecht in het algemeen en SABAM in het bijzonder. Ik ga toch eens aan een boek moeten beginnen vanuit deze ervaringen als de community manager van SABAM. I love my job!

2 thoughts on “#SABAM op de #SM via @SABAM_Official

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

You are commenting using your Google account. Déconnexion /  Changer )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

You are commenting using your Facebook account. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s